Köparinfo

Vi hjälper dig öppna dörren till rätt fastighet!

Söker du villa, bostadsrätt, hästgård, gård eller kommersiell fastighet? Via vårt spekulantregister får du tillgång till objekt som matchar dina önskemål – ofta redan innan de når marknaden.

Vill du öka dina chanser ytterligare?

Annonsera kostnadsfritt under "Vi söker fastighet" med en beskrivning och bild, vi sköter marknadsföringen. För att skapa de bästa förutsättningarna krävs ett tydligt avtal och gedigen kundkännedom, vilket vi erbjuder utan kostnad.

Kontakta oss idag för att ta nästa steg mot ditt nya boende eller din framtida investering!

Köparinfo

Köparinfo

För varje publicerat objekt finns dokument med viktig information som är värdefull för dig som köpare.

Nedan presenteras en generell översikt med fakta som kan vara till hjälp. Tänk på att olika typer av objekt, som kommersiella fastigheter, villor, bostadsrätter eller hästgårdar, har olika förutsättningar och regler. Det är därför viktigt att noggrant sätta er in i den specifika information som gäller just det objekt ni är intresserade av.

Du är alltid välkommen att kontakta oss!

Bolån

Bolån

Lånelöfte till bolån

Ett lånelöfte behövs när du ska köpa en bostad och är ett preliminärt besked om hur mycket du får låna. Med ett lånelöfte kan du gå på visningar och vara med och buda på bostaden. Här beskriver vi vad ett lånelöfte innebär.
När du ska börja leta efter en bostad behöver du ett lånelöfte från banken. Ett lånelöfte är ett preliminärt förhandsbesked som visar hur mycket du får låna utifrån dina förutsättningar. Den slutliga kreditprövningen görs först när du vet vilken bostad du vill köpa och är beredd att skriva kontrakt.

När du har hittat din bostad och ska skriva kontrakt
När du har hittat den bostad du vill köpa är det viktigt att du kontaktar banken innan du skriver kontrakt. Banken gör då en kvar att leva på-kalkyl för att se att du har tillräckligt mycket kvar att leva på per månad när alla kostnader för bostaden är betalda.

Banken gör också en bedömning av bostaden så att den kan vara en säkerhet för ditt lån. Om förutsättningarna som du angav till banken när du sökte lånelöftet har förändrats, finns en risk att du inte beviljas lån för köpet. Det är därför viktigt att du kontaktar banken innan du skriver på kontraktet.

KÄLLA: https://www.swedishbankers.se/for-bankkunder/bolan/lanelofte-till-bolan/

Din mäklare kommer att ställa frågor om bolånelöfte både vid visat intresse för bostaden och under budgivningen. Det är även möjligt att skriva in en klausul i kontraktet som anger att köparen saknar ett bekräftat lånelöfte. I sådana fall kan köpet hävas om banken inte godkänner lånelöftet. Se alltid till att undersöka vad som gäller för just din situation.

Kostnader utöver köpeskillingen

När köpet är klart och kontraktet blivit bindande skall, gällande avgifter och skatter betalas. Vilka avgifter som är aktuella beror på vilket objekt köpet rör. Stämpelskatter och lagfartskostnader kan tillkomma och är därför bra att känna till.

När köpet är klart och kontraktet blivit bindande skall gällande avgifter och skatter betalas. Vilka avgifter som är aktuella beror på vilket objekt köpet rör. Stämpelskatter och lagfartskostnader kan tillkomma och är därför bra att känna till.

Budgivning: Viktigt att tänka på

  • Säljaren väljer köpare
    Det är alltid säljaren som avgör vem som får köpa bostaden, inte mäklaren.
  • Bud är inte bindande
    Ett bud är inte juridiskt bindande, vilket innebär att det kan ändras eller tas tillbaka fram till att kontraktet är undertecknat.
  • Budgivningen pågår tills avtal skrivs
    Budgivningen är öppen fram till dess att köpekontraktet har signerats av båda parter.
  • Mäklarens ansvar kring bud
    Mäklaren har en skyldighet att redovisa samtliga bud till säljaren, oavsett när de kommer in.
  • Bud kan ha villkor
    I vissa fall kan bud lämnas med specifika villkor, som kan påverka säljarens beslut.
Du kan ta del av mer information från dokumentet Budgivning under publicerad annons.

Viktig information om köparens undersökningsplikt

Förberedelser och trygghet

När du köper en bostad är det viktigt att känna till vilka regler som gäller kring undersökningsplikten och vad mäklarens roll innebär. Här är några viktiga punkter att tänka på:

Skriftlig information om undersökningsplikten
Mäklaren är skyldig att informera dig som köpare om din undersökningsplikt och ska lämna denna information skriftligt.

Mäklarens roll och ansvar
Mäklaren ska göra sitt bästa för att underlätta köpet, men det är köparen som ansvarar för att undersöka bostaden. Mäklaren ansvarar inte för att utföra denna undersökning åt dig.

Köparens ansvar för upptäckta fel
Om det finns fel i bostaden som hade kunnat upptäckas vid en noggrann undersökning, kan köparen inte i efterhand kräva ersättning från säljaren för dessa.

Mäklarens ansvar för kända fel
Det är mäklarens ansvar att informera om eventuella fel och brister i bostaden som hen känner till.

Besiktigad bostad och undersökningsplikten
Även om bostaden marknadsförs som besiktigad innebär det inte att den nödvändigtvis är i bättre skick än andra bostäder. Köparen har fortfarande ansvar för att själv undersöka bostaden noggrant.

Källa FMI
Här kan lyssna på mer information om undersökningsplikt

Energideklaration

När en byggnad säljs ska det finnas en energideklaration.
Det är ett lagkrav (Lag 2006:985 energideklaration för byggnader.)
Kravet på energideklaration gäller även då en del av en byggnad säljs, till exempel en lägenhet i en bostadsrättsförening eller en ägarlägenhet.
Kravet gäller oavsett om det är en bostad eller lokal som säljs.

 

Bostadsrätt

Bostadsrätt
Att köpa en bostadsrätt är en stor investering. För att göra processen så smidig och trygg som möjligt är det viktigt att vara väl förberedd. Här är några tips att tänka på:

Undersök bostaden noggrant
Innan du lägger ett bud är det viktigt att noggrant undersöka bostaden. Lyft på mattor, titta bakom tavlor och kontrollera att allt fungerar, till exempel kranar och vitvaror. Känner du dig osäker kan du anlita en besiktningsman för att få en professionell bedömning av bostadens skick.

Kontrollera föreningens ekonomi
Bostadsrättens månadsavgift påverkas av föreningens ekonomi. Gå igenom årsredovisningen och kontrollera om föreningen har stabila finanser. Hög belåning eller andra ekonomiska problem kan innebära risk för höjda avgifter framöver.

Avgifter i samband med köp
När en bostadsrätt överlåts skall en överlåtelseavgift betalas. Det skall framgå i stadgarna huruvida denna avgift tillfaller köpare eller säljare. Pantnotering Bostadsrättsföreningen har även rätt att ta ut en avgift för att göra en notering om pant på bostaden. Det är bostadsrätten som fastställer dessa avgifter. Dessa avgifter redogörs för i stadgarna.

Fastighetsmäklarens roll i köp av fastighet eller bostadrätt
Mäklaren ska vara en så kallad opartisk mellanman. Det betyder att mäklaren ska se till både säljarens och köparens intressen. Men det finns ett undantag och det gäller priset på bostaden. När det gäller priset ska mäklaren, trots kravet på opartiskhet, försöka få högsta möjliga pris för bostaden om uppdraget kommer från säljaren. Kommer uppdraget från köparen gäller det motsatta.


Kravet gäller oavsett om det är en bostad eller lokal som säljs.

Anmäl dig här till vårt spekulantregister

Kontakta oss för att registrera dig som spekulant